FAQ

Usein kysytyt kysymykset:

Muutin juuri taloon, mitä minun pitää ilmoittaa ja kenelle?
Mikäli olet muuttanut asumaan ostamaasi tai vuokraamaasi huoneistoon, niin tee aina muuttoilmoitus maistraattiin sekä huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiö vaihtaa ilmoituksen perusteella nimet postiluukkuihin ja porrashuonetauluihin sekä toimittaa tiedon uusista asukkaista myös meille. Ilmoituksen tekeminen on myös tärkeää, koska mikäli unohdatte esimerkisi avaimet kotiin, niin huoltoyhtiö avaa ovia ainoastaan talonkirjoilla oleville asukkaille. Muistathan myös huomioida kotivakuutuksen muuton yhteydessä.

Haluasin tehdä huoneistossa remontin. Milloin ja mitä pitää ilmoittaa ?
Mikäli kyse on jostain vähääkään suuremmasta kuin pelkästä seinien maalauksesta, niin ole yhteydessä isännöitsijään niin keskustellan tarkemmin remontin sisällöstä ja sen mahdollisesti vaatimasta ilmotuksesta, tutkimuksista (huom. nykyinen asbestilaki) ja selvityksistä. Kaikki rakenteelliset muutokset, lattianvaihdot, LVIS työt, märkätilamuutokset ym. tulee aina ilmoittaa isännöitsijälle. Muutostyöilmoitus tulee tehdä aina kirjallisena ja ennen remontin aloitusta.

Olen ostanut asunnon, mitä papereita minun tulee toimittaa isännöitsijälle?
Osakeluettelomerkintää varten tarvitaan aina:
– Kauppakirja (tai muu saanto)
– Osakekirja (siirtomerkintä tehtynä!)
– Varainsiirtoveroilmoitus (verottajan leimalla tai sähköisellä vastaanottotunnuksella varustettuna)
– Kuitti maksetusta varainsiirtoverosta

Mikäli kyseessä on asuntokauppa jossa on ollut välittäjä mukana, niin huolehtii hän suurella todennäköisyydellä tarvittavien papereiden toimittamisesta meille. Jos kyseessä on testamentti, perinnönjako, lahja tai muu erikoisempi luovutus, niin olethan yhteydessä meihin, niin keskustellaan tarvittavista papereista.

Haluaisin maksaa huoneistooni kohdituvan lainaosuuden pois, miten toimin?
Ota meihin yhteyttä. Eri taloyhtiöillä on hieman erilaisia lainasopimuksia pankkien kanssa ja lyhennykset vaihtelevat niistä riippuen. Pääsääntöisesti huoneistoon kohdistuvan lainan lyhentäminen onnistuu kaksi kertaa vuodessa.

Haluaisin tilata isännöitsijäntodistuksen, mitä tietoa tarvitaan?
Voit tehdä tilauksen sähköpostilla osoitteeseen toimisto@awisto.fi. Mainitse tilauksessasi, että tuleeko todistus esim. pankkilainaa tai huoneiston myyntiä tms. varten (tästä riippuu, että mitä liitteitä todistuksen mukana toimitetaan).

Huoltopyynnöt ja vikailmoitukset, keneen otan yhteyttä ?
Pienten huoltotoimenpiteiden osalta voit olla yhteydessä suoraan huoltoyhtiöön, mutta jos kyse on suuremmasta ongelmasta tai huoltotoimenpiteestä, niin ole yhteydessä meihin. HUOM! Akuuteissa esim. vesivahinko/putkivuodoissa tms. ole aina yhteydessä huoltoon tai huollon päivystykseen ja sen jälkeen vielä erikseen meihin.

Kotivakuutus, tarvitaanko?
Laaja kotivakuutus on äärimmäisen tärkeä vakuutus jota suosittelemme poikeuksetta kaikille. Myös sijoittajaosakkaiden on syytä huolehtia, että heidän vuokralaisillaan on tarpeeksi kattava vakuutusturva ajantasalla. Esimerkiksi vesivahinkotapauksissa kiinteistövakuutus ei korvaa mm. irtainta omaisuutta, mahdollisen sijaisasumisen kuluja ym.

Palovaroittimet, kuinka monta pitää olla?
Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Esimerkiksi 65 neliön kerrostaloasunnossa on oltava kaksi palovaroitinta. Muistathan tarkistaa myös paristojen kunnon säännöllisin väliajoin.

Vastikelaskut ja mahdolliset e-laskut?
Vastikeasioissa voit olla aina yhteydessä isännöitsijään. Mikäli taloyhtiöllänne on käytössä e-laskupalvelu, tulee teidän tilata e-lasku omasta verkkopankistanne vastikelapun viitenumerolla.

Kehitysehdotuksia taloyhtiölle, isännöintitoimistolle tai huoltoyhtiölle?
Ota meihin yhteyttä, hyvät ideat ovat aina tervetulleita ja meidän kautta ne saadaan kätevästi vietyä kaikille tahoille (hallitus, isännöinti ja huolto).